Pszenica jara [A]
Bardzo dobry profil zdrowotnościowy – dobra do bardzo dobrej odporności na wszystkie choroby występujące w pszenicy jarej
Grupa A, bardzo dobre parametry ziarna – wysoka liczba opadania, dobre wyrównanie i dobra gęstość w stanie zsypnym Bardzo duża odporność na porastanie ziarna w kłosach – cecha szczególnie przydatna w czasie mokrych, przedłużających się zbiorów
Jest to pszenica, która może być uprawiana na glebach o różnej jakości – zarówno przy intensywnym jak i średnim poziomie agrotechniki.
Skala odporności na choroby
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwy [skala 9°] 7,4
Rdza brunatna [skala 9°] 7,5
Brunatna plamistość liści [skala 9°] 7,5
Septorioza liści [skala 9°] 7,2
Septorioza plew [skala 9°] 7,4
Fuzarioza kłosów [skala 9°] 7,7
Choroby podstawy źdźbła [skala 9°] 7,5